Ballongen

Jeg har en god venn som ligger på sykehus akkurat nå. Han har hørt den følgende historien muntlig, mange ganger, og ler like hjertelig hver gang. Så derfor, som en liten oppmuntring til Sverre, her er den i nedskrevet versjon. (Og unnskyld for at jeg glemte å ta med druer.) {Til orientering: Dette hendte for tyve år siden. Ingen av dem som jobber på Lovisenberg idag må klandres for noe som helst.}

Det begynte med at jeg begynte å arbeide i en barnehage. Jeg var mektig lei av å jobbe i butikk, og tenkte at jeg sikkert var en sånn type som liker veldig godt å arbeide med mennesker, og barn ER jo nesten som små mennesker. Tenkte jeg. Og det var de, for så vidt. Men først og fremst var de jo ikke dêt, først og fremst var de smittebærere. Barnehagebarn har, som alle foreldre med barn i barnehagepliktig (for sånn har det blitt) alder vet, en helt fabelaktig evne til å suge til seg alle smittestoffer omgivelsene har å by på, for så å dele dem med alle de møter.

Følgelig ble jeg smittet med alt som smitte kan (for barn hører hjemme i smitteland). Og vel er jeg en sånn som godt kunne ha vært marinejeger, selv om det jeg var i militæret ikke akkurat HETER marinejeger sånn helt nøyaktig, men ett sted går grensen. Jeg var syk hele høsten, og ble veldig, veldig, veldig sliten av å arbeide i barnehage. Så sliten at jeg sluttet. I avskjedspresang fikk jeg et kosedyr med nisseklær. Og et mageonde.

Det er nok mange som lurer på hvorfor det heter ”mageonde” og ikke ”magevondt”. Forklaringen er at SÅ vondt som mageonder gjør, så vondt kan man ikke ha uten at tankene ledes hen på ren, skjær ondskap. Og så vondt gjorde dette mageondet, at jeg ble nødt til å gå til en lege. Også jeg, som ALDRI går til legen utenom hvis jeg hoster fælt, eller har litt feber, eller har fått et utslett. Legen var heldigvis ikke en sånn overfladisk en, en sånn som bare sier at man må skjerpe seg og sånn. Tvert imot var hun en sånn som sendte folk med ekstra onde mageonder til skikkelig medisinsk oppfølging. Altså til sykehus. Hadde jeg visst hva som ventet, hadde jeg selvfølgelig brukt reservasjonsretten jeg har hørt at man har i helsevesenet og nektet å være med. Men jeg visste ingenting.

Et kryptisk brev fra sykehuset fortalte at jeg skulle møte på angitt sted og tid for ”koloskopi”. Det sto ikke hva koloskopi var. Det syntes jeg var litt rart, men NÅ vet jeg jo at hadde de skrevet det i klartekst, hadde aldri noen møtt opp for å bli undersøkt. Og det hadde sikkert vært litt dumt. Videre kunne brevet fortelle at jeg skulle gå til et apotek og be om opptil flere pakker med noe som het ”klyx”, og benytte disse i henhold til medfølgende pakningsvedlegg, i et helt døgn før undersøkelsen. Det hørtes harmløst ut, syntes jeg. Litt som fluortabletter. Flux, klyx – udramatiske greier.

Dagen før dagen opprant. Jeg lot være å spise en lang, deilig frokost, siden det også sto i brevet at jeg måtte faste i 24 timer før undersøkelsen. Jeg satt stille og rolig ved frokostbordet, leste avisen, og tenkte på bacon, egg og kaffe. Og drakk vann. Vann var lov. Jeg gikk til apoteket og kjøpte klyx. Damen i kassen så medfølende på meg. Hun skjønte sikkert at jeg hadde vondt i magen, tenkte jeg. Etterpå skjønte jeg at det ikke var det hun hadde skjønt, det hun hadde skjønt var det jeg ennå ikke hadde skjønt: At jeg skulle gjennom skjærsilden.

Klyx er ikke omtrent som flux. Klyx er små flasker med et eller annet som kroppen så til de grader slett ikke tåler.

Vi tar en liten pause her. Resten av denne lille historien kommer til å inneholde ganske sterke scener. Ekle, sterke scener. Man kan slutte å lese her, hvis man vil. Egentlig BØR man slutte å lese her. Jeg skriver dette bare for egenterapiens skyld.

Klyx brukes, viste det seg, til å tømme magen, tarmene og alle andre deler av fordøyelsessystemet for absolutt alt. Man sprøyter flaskens innhold inn der bak, venter på effekten, og lar naturkreftene gjøre sitt. Det er nemlig sånn det føles – som naturkrefter. Man bør selvfølgelig befinne seg i svært umiddelbar nærhet av et toalett når dette skjer, og alle mennesker man noensinne kan risikere å møte igjen, bør befinne seg godt utenfor hørevidde. Den første gangen man gjør det, er det helt forferdelig. Senere blir det mye verre.

Denne øvelsen måtte jeg altså gjenta opptil flere ganger i det påfølgende døgn. Den eneste næringen jeg fikk i meg, var den som finnes i vanlig vann fra springen. Ikke engang Farris var lov. I den andre enden fikk jeg ut av meg mer enn jeg ante at jeg inneholdt. Fargeløst og luktløst, men svært langt unna lydløst. Og naturligvis fullstendig utmattende.

Jeg husker ikke om jeg sov godt natten før undersøkelsen, antagelig tilbragte jeg natten bevisstløs på badegulvet, men jeg husker at da jeg kom til Lovisenberg sykehus og meldte min ankomst, slet jeg med å huske hva jeg het og hvorfor jeg var der. De fant utav det. Jeg ble velvillig geleidet til et venterom. Etter den obligatoriske ventingen (det er ikke lov å gå rett igjennom et venterom, selv om det ikke er kø, av innlysende grunner – det MÅ ventes), fikk jeg komme inn i et mindre venterom, som minte om en enmannsgarderobe, men i halv størrelse. En søt, blid kvinne på min egen alder (akkurat det kunne de spart seg, syntes jeg), kom inn og ba meg om å ta av alle klærne og skifte. Jeg tok av alle klærne, og så meg rundt. Tok på igjen underbukse, bukse og tskjorte, og gikk inn til undersøkelsesrommet, som så ut som et vanlig undersøkelsesrom, bare kanskje fire ganger så stort. I den andre enden av rommet, langt der borte, sto det tre-fire helsearbeidere og så forundret på meg. ”Du skulle jo skifte?” sa sykepleieren jeg hadde snakket med først, mildt bebreidende. ”Jada, jeg vet det. Men TIL HVA?” Hun begynte å le, førte meg tilbake til mikrogarderoben, og pekte på en liten, blå, brettet papirlapp som lå på den lille benken. ”Til den,” sa hun, litt lattermildt. Jeg så meg om etter et skjult kamera, men fant ingen. Hun forlot meg, og jeg brettet ut papirlappen. Den viste seg å være en ”frakk”. Jeg tok den på. Den var laget av svært tynt, ganske gjennomsiktig kreppapir, hadde ingen form for lukkeopplegg, og var veldig, veldig snau, på en pussig måte.

Den passet liksom fint over skuldrene og på armene og sånn, men foran var den betydelig åpnere enn jeg setter pris på at det eneste klesplagget jeg har på meg er.

Jeg fant ut at hvis jeg gikk litt sidelengs og holdt hardt i frakkeslagene, ville jeg i alle fall slippe unna politianmeldelse for blotting. På denne måten gjorde jeg ny entré i det store undersøkelsesrommet. De tre-fire helsearbeiderne langt der borte brøt ut i latter. Jeg skjønte jo at jeg så fullstendig latterlig ut, men hadde vel egentlig håpt at de skulle være profesjonelle nok til ikke å le høyt og hjertelig i kor. Det var de altså ikke. Min redningskvinne sykepleieren kom meg atter til en slags unnsetning og fikk stotret frem mellom latterhikstene at jeg hadde tatt frakken på bak-frem.

Ny tur i mikrogarderoben, ny retur til det store rommet. Nå med hele baksiden bar, og frakken som en symbolsk tildekking av frontpartiet. Det begynte å ane meg hva koloskopi egentlig innebar.

En av de andre sykepleierne la meg på en benk, og fortalte meg at nå, nå skulle jeg få klystér. ”Jammen”, prøvde jeg. ”Jeg har jo…” Mine desperate forsikringer om at det var HELT tomt, jeg hadde brukt flaske på flaske med klyx, det var ikke mer å hente, gjorde ikke inntrykk overhodet. ”Dette,” sa en av dem, ”DETTE er ordentlig klystér. Klyx er ingenting.” Hun holdt frem en magnumflaske. Jeg besvimte nesten.

Men før jeg rakk det, og før jeg rakk å rømme, var flasken tom, og det var så definitivt ikke jeg lenger. ”Du må holde deg så lenge du kan”, sa sykepleieren. ”Jeg HAR holdt meg så lenge jeg kan” ropte jeg, og NÅ var det bråhast, ”HVOR ER TOALETTET?”. Hun pekte på et avlukke i den andre enden av rommet. ”Jeg rekker ikke helt DIT”, tenkte jeg, men jeg måtte jo prøve. Jeg kreket meg ut av senga. Papirfrakken hang igjen litt, men jeg hadde ikke tid til å vente på den. Det ble en stor rift midt foran, men jeg brydde meg ikke om det lenger, jeg måtte bare komme meg på toalettet, jeg løp, eller snarere vraltet kjempefort, det er vanskelig å løpe når man holder seg, og det er hinsides vanskelig å holde seg når man har innholdet av en magnumflaske klystér i endetarmen, og det var ikke minst et nesten uendelig stort gulv, og det svartnet nesten for meg, men jeg rakk det. Jeg KASTET døra igjen, brukte ikke engang tid på å låse, satte meg ned og lot naturkreftene herje. På et tidspunkt var lydnivået så høyt at jeg måtte holde meg for ørene. Det var da jeg la merke til at døren ikke var en ordentlig dør, men en sånn teit dodør med femten centimeters åpning i bunn og topp.  De der ute måtte ha hørt alt, like godt som jeg selv. Hadde de enda vært profesjonelle, men jeg visste jo at den gjengen der, som slo opp latterdøren på vidt gap over en skarve snudd papirfrakk, den gjengen hadde neppe hørt ordet ”profesjonell” en eneste gang i løpet av hele sin utdannelse. Akkurat som jeg trodde, sto de der og lo da jeg kom ut. De prøvde nok å skjule det, men de fikk det ikke til. For å si det mildt. Jeg hadde aldri i mitt liv følt meg mer ydmyket.

Jeg ble lagt på benken igjen.

”Legg deg over på siden. Nå skal vi føre en slange med et lite kamera opp i endetarmen din.”

Jeg besvimte litt. Da jeg kom til meg selv, kjente jeg at de var i gang med akkurat det jeg var sikker på at jeg hadde hørt feil da de sa hva de skulle gjøre. Det med slangen med kamera på.

”Du vil kanskje kjenne en viss trang til å gå på toalettet.”

En VISS TRANG? Det kan man trygt si. Vissere trang hadde jeg aldri kjent. Men ubønnhørlig ble slangen skjøvet inn. Flere meter av den, virket det som.

”Og nå skal vi blåse opp en liten ballong i endetarmen din, slik at slangen holder seg på plass”

Nå besvimte jeg litt mye. Og kom til meg selv igjen, vekket opp av en sinnsvakt ”viss trang” til å gå på toalettet. Følelsen av ballong i endetarmen, der altså. Jeg visste at jeg hadde nådd mitt livs bunnpunkt. I blå papirfrakk, sosialt død, liggende med baksiden bar på en benk i et latterlig stort rom, i selskap med fire helsearbeidere som fortsatt brøt ut i fniseanfall med jevne mellomrom. Med en ballong i rompa. Verre kunne det simpelthen ikke bli.

Jeg prøvde å tenke glade tanker. Om sommerferie, om glade kvelder på kafé. Om jenter. Søte jenter, prøvde jeg å tenke på. I det fjerne hørte jeg glade, kvitrende jentestemmer. De ble sterkere. Tarmtømming gjorde visst at man ble flinkere til å forestille seg ting, tenkte jeg. Stemmene forstummet. Så hørte jeg at noen fniste. Midt mens jeg IKKE forestilte meg at jeg var et helt annet sted, i selskap av søte jenter, hørte jeg lyden av søte jenter som fniste. Jeg snudde hodet for å se. Det skulle jeg ikke ha gjort.

Åtte, ti, kanskje så mange som tolv søte jenter, akkurat sånne som jeg trodde det ville være fint å være kjæreste med, sto der og så på meg med lattermild forundring og fniste så lavt de kunne. Foran dem sto en lege. Han snakket med ”min” lege, og spurte ”Er det greit for pasienten din at studentene observerer?” Jeg besvimte igjen.

Da jeg kom til meg selv, var både slangen og ballongen borte, og noen hadde lagt et laken over meg. Jeg håpte at jeg kanskje var død, men innså snart at da ville de lagt lakenet over hodet også. Jeg skjønte at jeg levde, og jeg skjønte hva som hadde skjedd. Og jeg visste at jeg aldri, aldri, aldri måtte sette mine ben på en fest eller for den saks skyld et hvilket som helst sted der det var sannsynlig at det kanskje ville dukke opp en sykepleierstudine.

Noen uker senere fikk jeg resultatene av undersøkelsen. De var negative. Mage og tarmer var i finfin forfatning. Legen sa at mageondet mest sannsynlig var forårsaket av stress. Hun gikk også langt i å antyde at det ikke gjorde så vondt som jeg sa, og at jeg måtte skjerpe meg.

Det var først på hjemveien fra legen det begynte å gå opp for meg at det var dette hun hadde ment hele tiden: At jeg måtte skjerpe meg. At det var derfor hun hadde utsatt meg for dette. At ”koloskopi” ikke ER en vanlig undersøkelse de driver med på sykehus, men en kode som alle i helsevesenet skjønner. En kode som betyr: ”Pasienten er en sutrekopp. Gi ham en lærepenge. Og en ballong i rompa.”

Reklamer
 1. #1 by Anne Marie on 30/09/2012 - 01:39

  Jeg kan jo ikke klikke «liker». Jeg blir forbannet. Slik kan det oppleves. Slik skal det ikke være. Håper jeg slipper … Hva het det? Fytti. All min medfølelse. Tror du skriver på vegne av medfølelse for noe du har skjønt. Ikke nødvendigvis selvopplevdhet. Godt skrevet.

  • #2 by EivindL on 30/09/2012 - 01:45

   Ikke ta det altfor alvorlig, jeg har kommet over det nå. Men JA, det er selvopplevd, og bare ubetydelig overdrevet.

   • #3 by Per Egeli Kjær on 02/10/2012 - 13:06

    Been there sjøl. Flere ganger. Stikk den, du…

    Når du legger deg i blå frakk på kaldt bord for 7. gang er du blitt så herdet at selv en Vietcong-tortur hadde gått på skinner.

  • #4 by Marit on 01/10/2012 - 18:05

   Utrolig morsomt skrevet, og bare så det er sagt : jeg føler med deg, akkurat så ille er det

   • #5 by EivindL on 01/10/2012 - 23:39

    Takk. Det har gått over nå, altså, det er tross alt tyve år siden.

  • #6 by Vidar on 25/01/2013 - 14:26

   De som er pasienter må ikkje vere så hårsåre. Eg arbeider i helsevesenet, og må seie eg har stor forståing for at helsearbeidarar treng å kunne le i denne typen situasjoner. Klart det er tøft å ligge der med rumpa bar, men det er tøft for dei som står og ser på dette «mindre tiltalande» synet og. Då må dei kunne lette litt på trykket med litt latter.

 2. #7 by Vegar K. (@v36ar) on 30/09/2012 - 02:31

  Apropos ballonger på sykehus, så husker jeg noe en venninne fortalte. Om hvordan de noen ganger fikk pasienter som slet med tarmslyng og tilsvarende. Et problem her er jo intense luftsmerter. Vi snakker altså om «gass under trykk». Som måtte slippes ut. Ikke i rommet selvfølgelig. Gassen samlet det opp i en eller annen type ballonger.

  Noen ganger kunne det være flere store ballonger med tarmgass. Som de etterpå kunne ha det gøy med å sette fyr på ute på parkeringsplassen.

  Jeg tror dette underbygger hypotesen om at at ballonger generelt er ansett som «leketøy» på sykehusene.

  • #8 by EivindL on 01/10/2012 - 11:28

   Haha, det overrasker meg ikke. Jeg ville sikkert gjort noe lignende.

 3. #9 by Céline Thommesen (@sjefsengel) on 30/09/2012 - 13:40

  Du har et magisk formuleringstalent, Eivind!

  Opplevelsen din føk forbi så utrolig levende på netthinnen min med skrekkblandet fryd og stadig ristet jeg på hodet: Dette håper jeg aldri skjer meg..

  Jeg har for lengst forstått at du er superflink i det yrket du allerede har, men en vakker dag håper jeg du tør å bruke formidlingsevnen din slik at du bare kan leve av den. (Og gjerne gjort på en innovativ digital måte i tillegg som bare du kan pønske ut…)

  Uansett – jeg beundrer ditt tastaturtalent og håper at du ikke må igjennom liknende ballongerfaring igjen.

  • #10 by EivindL on 01/10/2012 - 11:28

   Hoi. Takk for fabelaktige ord. Jeg har det veldig fint med den jobben jeg har, men det er klart det hadde vært gøy å skrive enda mye mer. Vi får se hva fremtiden bringer. Veldig hyggelig å få sånn tilbakemelding, i alle fall!

 4. #11 by Heidi on 30/09/2012 - 22:29

  Syk(t) morsomt. Tårene triller. Takk for morsom lesing 🙂

  • #12 by EivindL on 01/10/2012 - 11:27

   Takk for at du leste og likte!

   • #13 by Roald Haugedal on 16/10/2012 - 08:59

    Har just vert i gjennom samme «kuren», men brukte ikke klyx, men noe forferdelig jeg skulle drikke (3 liter, 2 liter om kvelden før og 1 liter før «torturen»). Men heldigvis så var de professjonelle og de lo ikke. Men noen behagelig følelse er det ikke med ett kamera opp i rompa. Alt i alt så gikk det jo sabla greit i grunnen og jeg er glad for at jeg fikk bli med på en slik undersøkelse. Det du skriver var jo bare kjempegodt skrevet, lo så tårene randt, en skikkelig gøyal historie om noe som ikke ble opplevd som gøyal, men takk for en artig opplevelse for meg i hvert fall.

 5. #14 by Liv-Inger Resvoll (@livinger) on 30/09/2012 - 22:33

  Hahaha, jeg dør av latter. Du skriver altså så levende! Men du, fy så glad jeg er for at jeg på dette innlegget slett ikke nikker gjenkjennende, sånn som på det forrige. 😉

  Jeg støtter forresten Elins forslag om YouTube-fremføring. Eventuelt podcast. Whatever! Bare gi oss lyd!

  • #15 by EivindL on 01/10/2012 - 11:26

   Tusen takk – vi får se hva det blir til med sånn derre multimedia etterhvert.

 6. #16 by lise on 30/09/2012 - 22:57

  Hehe, flott fortalt, Eivind! Heldigvis var det verken papirserviettpåkledning eller studenter der da jeg fikk gjennomført den .. litt spesielle undersøkelsen. Skrev om det jeg også, men langt fra så morsomt eller pinlig. http://www.lises.net/blogg/?p=5785

  • #17 by EivindL on 01/10/2012 - 11:26

   Høres ut som det gikk endel bedre med deg, ja. Bra det!

   • #18 by lise on 03/10/2012 - 21:54

    20 år gjør underverker innen for legevitenskapen, heldigvis!

 7. #19 by @Sidsel1966 on 30/09/2012 - 23:05

  Nå har jeg lest nattahistorie for «ungene» for første gang på mange år, det var sikkert grusomt å bli utsatt for dette, men du for en morsom historie å lese for oss andre.

  • #20 by EivindL on 01/10/2012 - 11:25

   Oisann. Det var nok egentlig aldersgrense på denne historien. Håper barna taklet det greit.

   • #21 by Rita Jacobsen on 01/10/2012 - 12:55

    Sidsel, takk for tips! Jeg vil også lese den for «ungene» og eventuelt andre jeg mener trenger en god latter… 😉 Håper og satser på at de er greit for deg, EivindL!! 😀

 8. #22 by marwinbror on 30/09/2012 - 23:18

  Ler meg skakk her nå.
  Fantastisk formulering av en kolonskopi 😉

 9. #24 by Elisabeth Dahl Larsen on 30/09/2012 - 23:55

  Rett og slett helt strålende fantastisk skrevet. Jeg har ikke ledd så godt på aldri så lenge, så takk skal du ha! 😀

  • #25 by EivindL on 01/10/2012 - 11:24

   Tusen takk for det – det er ingenting som gjør meg gladere enn at folk ler godt!

 10. #26 by Sonja Karin Molvik Myrstad on 01/10/2012 - 01:31

  Hahaha, eg brøler av latter! 😀 Fantastisk godt skrive!! Galgenhumoren lenge leve! Har brukt klyster fleire gonger så eg veit kor ilt og grusomt det er, men aldri har eg blitt behandla så ydmykande som deg. Må sei det legg ein dempar på historia. Håpar nokre helsearbeidarar les dette og får ny forståelse!

  • #27 by EivindL on 01/10/2012 - 11:23

   Takk skal du ha! De aller fleste helsearbeiderne jeg har møtt ville aldri ha oppført seg sånn. Men det ville nok jeg ha gjort, så jeg klandrer ingen.

 11. #28 by Seven Svein Olav Tøndel on 01/10/2012 - 06:48

  rett og slett dritbra i ordet rette forstand hehe…meget bra skrevet….!

 12. #30 by Rolf-Arne Nicolaisen on 01/10/2012 - 09:03

  sånt må du av preventive hensyn holde for deg selv – du holde på å ta livet av meg her jeg sett å flire, Men du beskriver godt helse-u-vesenets ufølsomhet slik man selv av og til har opplevd dette.

  • #31 by EivindL on 01/10/2012 - 11:22

   Beklager, det var ikke meningen at noen (flere) skulle komme til skade.

 13. #32 by Rita Jacobsen on 01/10/2012 - 09:27

  Jeg skulle egentlig ha vært ut døren forlengst nå, men jeg bare mååtte lese dette ferdig pluss kommentere her. Jeg har prøvd koloskopi selv, og det var også en uforglemmelig stund i mitt liv på godt og vondt. (Det var «bare» stress hos meg også.. ) Men – jeg fikk se mine rosavakre tarmtotter på TV, – og ikke visste jeg at jeg var så skjønn innvendig. 🙂 Du, – du skriver vanvittig godt. Jeg lo så tårene rant. Deg vil jeg følge med på! 😀

 14. #34 by Loretta on 01/10/2012 - 11:15

  He,he! Å så var det mannen som meinte at det ikkje var så ille å føde som det vart sakt av mange.
  Gynekologen spurte han om han kunne få gjera eit eksperiment på mannen så han kunne kjenna på det sjølve.Det ga mannen samtykke til og gynekologen laga til eit 2 liter klyster og forklarte kva som ville skje.Mannen la seg på benken klysteret vart sett sakte,smertene vart sterkare og sterkare. Når alt var inne og magen bula seg ut som ei høg gravid kvinne ,sette han i propp og gjekk ut.

  Hylene og skrikinga vart høyrt av nokon som kom forbi og mannen fekk fjerna proppa.

  • #35 by EivindL on 01/10/2012 - 11:22

   Jeg har heldigvis aldri trodd at noe som helst trumfer fødselssmerter. Men det er ikke alltid noen trøst at noen andre har hatt det verre eller vondere.

 15. #36 by Liv Vampress Isis Dæhli on 01/10/2012 - 12:31

  Jeg fikk latterkrampe av å lese dette, jeg har vært igjennom det selv og vet hvor jævlig vondt det er,men ingen lo av meg 🙂 Du beskriver det så levende…jeg ler enda. Håper du har det bra nå!

  • #37 by EivindL on 01/10/2012 - 23:40

   Jeg har det bra, og enda bedre nå som så mange har fått glede av historien. Takk for fin kommentar!

 16. #38 by Sara Frostadottir Sigmundsen on 01/10/2012 - 12:32

  Lenge si eg har ledd så godt – dessverre så sitter eg på jobb, så det var ganske tydelig at eg ikkje jobbet ;o) Godt å lese at du overlevede dette – og takk for god histore. Mandagen blei plutselig så møje bedre ,o)

  • #39 by EivindL on 01/10/2012 - 23:41

   Beklager å forstyrre kollegene, altså 🙂 Takk skal du ha!

 17. #40 by SiriGj. on 01/10/2012 - 13:29

  Å herregud så glad jeg er for at jeg leste dette før jeg eventuelt måtte finne på å gå til legen og klage over mageonde. Fra nå av er det bare full skjerpings som gjelder. 😀

 18. #42 by lycketrollet on 01/10/2012 - 13:43

  Takk for en fantastisk historie på en litt blå mandag. Det ble enda bedre av at jeg har en kollega som er din navnebror og i tillegg ligner bittelitt på deg, så da fikk jeg en veldig god anledning til å spre historien til andre også 😀

 19. #44 by Eva on 01/10/2012 - 13:59

  Jeg har selv gjort det samme og hadde null problemer med å sette meg inn i din situasjon. Jeg har ikke ledd så mye på lenge, det morsomste jeg har lest tror jeg. Råflink til å skrive er du 🙂

 20. #46 by Kåre on 01/10/2012 - 15:45

  Fantastisk.. jeg har opplevd latterkrampe og krampe i muskler jeg ikke visste jeg hadde… Fantastisk skrevet i «jeg» modus.. Tror denne vil sirkulere kraftig i sykepleiermiljøet… 🙂

  • #47 by EivindL on 01/10/2012 - 23:43

   Jeg-modus var det eneste alternativet. Sann historie 🙂

 21. #48 by ingsepings on 01/10/2012 - 16:50

  Du fikk meg til å le høyt. Jeg har ‘kun’ vært igjennom gastroskopi. Heldigvis…

  • #49 by EivindL on 01/10/2012 - 23:43

   Jeg har også tatt gastroskopi, og det er like ille, men helt umorsomt, dessverre.

 22. #50 by Liv Ellen Nerbø Aasen on 01/10/2012 - 17:27

  Hehe. Bra skrevet, morsom historie, men jeg må si jeg blir noe skamfull på vegne av mine kolleger der. Jeg tror aldri jeg har opplevd at noen har ledd av en pasient i en slik situasjon, heldigvis. Jeg håper de leser det her. Ellers så er nok historien et godt eksempel på en situasjon som for helsepersonell blir ganske dagligdags, godt å få en påminnelse om at en «enkel» undersøkelse som Colonoskopi oppleves ganske smertefull og ydmykende. Selv jobber jeg ikke med slike ting i dag, men innser at jeg har hatt mange tålmodige pasienter opp gjennom årene… Håper du holder deg frisk og slipper flere undersøkelser 🙂

  • #51 by EivindL on 01/10/2012 - 23:44

   Vel, jeg klandrer ingen. Jeg hadde ledd meg skakk.

 23. #52 by Ann Jeanette on 01/10/2012 - 17:39

  Du skriver så bra at det nærmest blir filmatisert i hodet når man leser. Har ikke ledd så godt på evigheter.. rettere sagt, brølt ut i latterkrampe så tårene trillet. Samtidig som jeg har en dyp medfølelse for det helvete du har vært igjennom ang undersøkelsen og hvordan du ble møtt i helsevesenet. Må nok ærlig innrømme at jeg antagelig ville hatt problemer med å holde latteren tilbake med tanke på omkledningen og din fine blå frakk.. Hilsen Sykepleierstudent–som ikke var tilstede 🙂

  • #53 by EivindL on 01/10/2012 - 23:45

   Himmel, tusen takk! Men det var ikke noe helvete, altså. Bare ganske fælt. Og jeg har hatt mange fine møter med helsevesenet etter dette. No harm done!

 24. #54 by Ine Thereze Gransæter on 01/10/2012 - 17:47

  Det morsomste jeg har lest i 2012. Hvis jeg lå på sykehuset hadde jeg tilgitt deg tvert for glemte druer når du kom opp med denne bloggposten i stedet. Dette må være den mest helsebringende bloggposten som noensinne er skrevet. Slutt aldri med å dele dine refleksjoner.

  • #55 by EivindL on 01/10/2012 - 23:46

   Haha, tusen takk! Sverre har tilgitt meg det med druene. Vet ikke om jeg tør å skrive mer nå, er lammet av massiv prestasjonsangst. Men det løsner vel igjen 🙂

 25. #56 by herdis1 on 01/10/2012 - 18:30

  vel, druer er kjempeviktig når man ligger i sykesenga og venter på dem… Forøvrig et knasende bra innlegg. og joda; Det ER SÅ VONDT! Heldiggrisen som svimte av…

  • #57 by EivindL on 01/10/2012 - 23:46

   Nemlig! Det ER så vondt. Jeg har lest mange kommentarer om at det bare er litt ubehagelig. Men det ER vondt.

 26. #58 by Anne on 01/10/2012 - 19:57

  Kjempe bra skrevet. Jeg ler og ler. Men det er litt alvor i det også for jeg har tatt kolonskopi og VET hvor ille det er og ydmykende. Selv om jeg ikke opplevde helsearbeidere som lo. Og klyster er noe dritt he he

  • #59 by EivindL on 01/10/2012 - 23:47

   Tusen takk, bra du slapp latteren.

 27. #60 by Hildn (@hildev68) on 01/10/2012 - 20:36

  Å fan….. Jeg skal til en sånn undersøkelse i november. GULP!!!

  • #61 by EivindL on 01/10/2012 - 23:47

   Jeg tenner et lys for deg. Dvs, jeg tenner et bål. Lykke til. Ring hvis du trenger noen å snakke med.

   • #62 by Hildn (@hildev68) on 05/10/2012 - 12:46

    Takker ærbødigst for din dyptfølende medfølelse… La deg til på Twitter istedet for å spørre om telefonnr så kan jeg heller twitre deg sånn på direkten om jeg finner likhetstrekk!!

 28. #63 by Roar Eide Bakke (@roeidba) on 01/10/2012 - 21:03

  Takk. 🙂 Tårene rant og jeg håper jeg aldri, ALDRI vil oppleve noe slikt. Mi djupaste medkjensle…;-)

  • #64 by EivindL on 01/10/2012 - 23:48

   Bare ikke gå til legen, så går det fint 🙂

 29. #65 by caroline severinsen on 01/10/2012 - 21:05

  hahaha stakkars deg,dette må være flaut og jævli pyton,håper du ikke opplever noe sånt igjen

  • #66 by EivindL on 01/10/2012 - 23:48

   Jeg opplever aldri noe sånt igjen, jeg er utestengt fra alle norske sykehus etter dette, tipper jeg.

 30. #67 by Trude Flønes Bond on 01/10/2012 - 21:15

  Å fy, dette ble lest med skrekkblandet fryd må jeg si, da jeg selv fikk innkalling til colonoskopi i posten i dag :-O Kan bare si at jeg GRUER meg enda mere nå 😛 Tusen takk for en god latter, også må jeg bare spørre da…var det vondt? :/

  • #68 by EivindL on 01/10/2012 - 23:49

   Ja. Det var vondt. Men det er mange som sier det bare er litt ubehagelig, så det er kanskje individuelt. Du vil muligens kjenne en viss trang til å gå på toalettet…

 31. #69 by Nina on 01/10/2012 - 21:24

  Jeg ler så tårene skvetter – takk for et herlig innlegg!

 32. #71 by Anita on 01/10/2012 - 21:30

  Veldig bra skrevet fra noen som har vært med på dette selv.

  • #72 by EivindL on 01/10/2012 - 23:54

   Tusen takk, hyggelig å høre!

 33. #73 by Åse Syversen on 01/10/2012 - 21:30

  Utrolig morsomt skrevet,der fikk jeg meg en riktig så god latter 😉

  • #74 by EivindL on 01/10/2012 - 23:54

   Takk for at du lo og fortalte om det!

 34. #75 by Inge on 01/10/2012 - 21:40

  Fantastisk. Har akkurat lest hele historien til min fru – som er sykepleier. 😀

  • #76 by EivindL on 01/10/2012 - 23:53

   Takk. Si at hun ikke må fnise av pasientene.

 35. #77 by Venche on 01/10/2012 - 21:56

  ler så jeg holder på å pisse meg ut, herregud så godt skrevet. Håper en slipper dette selv. ser deg for meg der du holder på….. ha ha ha

  • #78 by EivindL on 01/10/2012 - 23:53

   De fleste slipper. Takk for skryt!

 36. #79 by Rita Bergersen on 01/10/2012 - 22:19

  Gud i himmelen som lattermusklene mine har jobbet..Jeg lo så jeg gråt ..Takk for at du har delt detta med oss.. Og for oss som har tatt slikt,så er jeg så enig..Dødydmykende.. Hadde på meg kjole den dagen.. Har aldri kommet meg fortere hjem noen gang.. All lufta skulle jo ut igjen og følte kjolen blåste over hodet mitt av lufttrykket ;))

  • #80 by EivindL on 01/10/2012 - 23:53

   Strålende! Det burde stå i innkallingen at man ikke må ha kjole.

 37. #81 by Mari Ann on 01/10/2012 - 22:26

  Upps! MageONDE mitt gikk plutselig over….
  Fantastisk godt skrevet. Har gjennomgått gastroskopi og hadde nokogså forbeholdt meg retten til å fritas hvis jeg hadde visst hva jeg gikk til…..

  • #82 by EivindL on 01/10/2012 - 23:52

   Gastro er nok faktisk minst like ille. Jeg har gjort det også. Takk for ros!

 38. #83 by Daniel on 01/10/2012 - 22:39

  Tusen takk for at det finnes menn som deg med selvironi nok til å være morsom på egen bekostning 🙂 Livet hadde vært grått ellers 🙂

  • #84 by EivindL on 01/10/2012 - 23:51

   🙂 Takk for fin tilbakemelding!

 39. #85 by gunnhidl on 01/10/2012 - 22:54

  Jeg kjenner en kar som skulle på samme undersøkelsen. Som sykepleier så visste han nok til at han trengte beroligende på forhånd. Han tok noe beroligende. Og på sykehuset så fikk han mer. Svak erindring – og på ingen måte så vondt som antatt. Men så var det som om han kom til seg selv – og han hørte at legen lo. Og samtidig så klarte han å gjenskape det siste øyeblikket, og ble klar over at han lå med rævva til værs, ballongen på plass, og husket at han sa: «Dette var alle tiders!». Og det var det legen lo av. For det hadde han aldri hørt før…. 😀

  • #86 by EivindL on 01/10/2012 - 23:51

   Haha, kult. Man skulle vært oppsatt med beroligende.

  • #87 by kristin on 27/01/2013 - 17:17

   ler og ler og ler!!!
   😀

 40. #88 by lilliansletteng on 01/10/2012 - 23:07

  Helt fantastisk skrevet 🙂 Jeg skal så definitivt ikke gå til legen neste gang jeg har mageonde 🙂 Tusen takk for hyggelig kveldslektyre. Håper din venn setter like stor pris på latteren som jeg gjør 🙂

  • #89 by EivindL on 01/10/2012 - 23:51

   Takk for det. Nja, min venn ble veldig glad, men det var noe med operasjonssåret og latteren som ikke var helt kompatibelt.

 41. #90 by Lise on 01/10/2012 - 23:12

  Jeg har aldri brukt så lang tid på å lese en så kort fortelling. Jeg gikk tom for Kleenex hele tiden, og måtte hente nye til å tørke tårene med, for ellers ville jeg ikke vært ferdig med å lese enda. Mazel tov!

 42. #92 by Øyvind on 01/10/2012 - 23:18

  Du har min dypeste sympati. Jeg har selv vært gjennom koloskopi. Neste gang forlanger jeg full narkose! Jeg slapp unna fnisende studiner, men for min del bestod «komplikasjonene» i manglende evne til å «løpe» på dol Jeg sitter i nemlig rullestol og måtte bli båret på do. Kan De løpe litt fortere søster?

  • #93 by EivindL on 01/10/2012 - 23:39

   Milde himmel. Du vinner glatt. Fnising er INGENTING mot å ikke kunne løpe i akkurat den situasjonen.

 43. #94 by marittotland on 02/10/2012 - 00:15

  pensum for sjukepleiarar og legar, tenkjer eg

 44. #95 by Reidar Andersen on 02/10/2012 - 00:30

  Du ebare KONGE!!!!!

 45. #96 by Kristin on 02/10/2012 - 01:56

  Ble rett og slett sliten og sår av å lese dette. Det var umulig og ikke sette seg inn i din opplevelse, fra du mottok brevet til resultatet forelå.

  Først følesen av at klyx ikke kan sammenlignes med flux, what so ever! 🙂

  Videre kjente jeg alle dine 3 behandlingene du måtte gjenomføre på egen hånd i forveien. Følte nesten litt flauhet over hvor den skulle stikkes, når du til slutt ble klar over d. Fluxen skal suges som et søtt sukkertøy, virkningen av flux er ikke umiddelbar, men likevel god. Klyx derimot, det skjønner man umiddelbart at den ikke kan nytes.

  Tanken på egg og bacon gjorde meg sulten.

  Så til beskjeden om at ALLE klærne skal av. Jeg hadde garantert gjort som deg, kledd av meg alt, for så å kle på meg noen vesentlige plagg igjen. Den kan da umulig være VIRKELIG at ALLE klærne skulle av?

  Brrr…frakken feil feil? Æ kjente meg så flau og dum som jeg aldri før har kjent meg.

  Nedvergelsen av å snu den nakne enden til et gjeng med søte jenter, som i tillegg fniser? Jeg ble både irritert og flau, samtidig som jeg klarte å se et snev av humor underveis.

  Lydene av virkningen, den sliter jeg med enda.
  Jeg har prøvd klyx selv, og vet lyden av den virkningen. Magnum lager mer lyd? Brrr…

  Oppi alt det her ønsker man selvfølgelig at alle resultatene skal være bra, at ingenting feiler en. Samtidig sniker det seg en liten, liten tanke frem, var hele denne prosessen bortkastet? Hadde man ikke «fortjent» en liten ufarlig «diagnose» som gjorde som rettferdiggjorde hele behandlingen?

  Jeg oppsummerer at jeg i kveld har vært gjennom en undersøkelse som fikk meg til å føle:
  – klyx? Pice of cake! ….fram til man skjønte. Her kjente meg flau og utilpass.
  – fastingen ga meg sulthetsfølelse
  – naken framfor fremmede? Ubekvemt, flaut og urettferdig
  – undersøkeslen var både ubehagelig og ond på flere måter
  – magnumen virket, følelsen av å miste kontroll på noen viktige lukkemuskler med de lydene det medførte – håper jeg aldri opplever den følelsen i virkeligheten 🙂
  – jeg føler meg fortsatt sår i den enden hvor alle 4 behandlingene har pågått
  – skjerpe meg? Nå har jeg lyst å ramse opp alle de nordnorske glosene jeg har i mitt vokabular

  Da er det blitt natt og på tide å legge seg. Enten er jeg så utmattet av alle disse visuelle behandlingene jeg har vært gjennom, at jeg sovner tvert.
  Samtidig ser jeg at det kan bli en natt med tanker om at «dette må for Guds skyld ikke skje meg i virkeligheten!»

  Jeg klare ikke la vær å smile bredt, heller :)))

  Godnatt

 46. #97 by Signy on 02/10/2012 - 02:02

  Kanonbra skrevet.. Lo så tårene sprutet her.. Har selv vært gjennom hele opplegget selv, med klyx i uante mengder å den såkalte «problemfrie» undersøkelsen som bare er «LITT ubehagelig» . Ja jøss, tror helt ærlig at INGEN leger som sier det har gjort dette selv..!! :O

 47. #98 by djhalleu (@djhalleu) on 02/10/2012 - 03:54

  Så uendelig vart og vakkert.

 48. #99 by line rasmussen on 02/10/2012 - 04:02

  Ler kjenner meg litt igjen:-)

 49. #100 by Cecila on 02/10/2012 - 07:59

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 50. #101 by Kåre E Synnevåg on 02/10/2012 - 08:01

  Moralen her må være: Har du vondt i magen, GÅ TIL PER I HAGEN!!

 51. #102 by Ira S. Ulvan on 02/10/2012 - 10:06

  Tror neppe jeg har flira så høyt og lenge på det jeg kan huske 🙂 Fantastisk bra skrevet! Har vært gjennom det samme selv, men kan vitterlig ikke huske at det var slik. Hehe. Enkelte ting VIL man bare glemme….

 52. #103 by anita on 02/10/2012 - 10:27

  Ler så tårene triller her,samtidig som jeg tenker stakkars mann.godt skrevet da 🙂

 53. #104 by Kari Stray Nordberg on 02/10/2012 - 10:37

  Har ikke ledd så mye på mange år….:)))) Fantastisk beskrivelse!!

 54. #105 by Laila H. Admirali-Angelo on 02/10/2012 - 10:56

  Vanvittig bra skrevet! Trodde aldri jeg kunne le av koloskopi, til det er min egen opplevelse av denne torturundersøkelsen altfor levende (selv om det er 20 år siden)…..men jeg lo – så tårene trillet 😀

 55. #106 by Øyvind on 02/10/2012 - 11:04

  Det er etter en slik behandling at man er glad for at man ikke er tiltrukket av samme kjønn.

 56. #107 by Jan Lanne on 02/10/2012 - 11:30

  Hahahahahaha. Eg daue. Steinløye 🙂

 57. #108 by sarah on 02/10/2012 - 12:03

  å herreguuud»! spl studentene som leser dette med med meg lo en halvtime. Den historien ble morsommere og morsommere jo lenger du spinner på den i hodet. og når vi delte den med hverandre ble filmen i hodet enda mer komisk!

 58. #109 by Lene on 02/10/2012 - 12:23

  Hei, en sånn undersøkelse blir nok ikke brukt til å skremme pasienter. Spesielt med tanke på hvilke komplikasjoner da kan skje i følge av en koloscopi. Du skal være glad at du nå har sjekket at det ikke er noe galt med din tykktarm. Da det er alt for mange som går lenge med symtoner at de burde ha hvert til legen! Og du har også fått den mildes form for tømning…..bare så du vet det. Lykke til videre med en frisk colon 🙂

 59. #110 by Stein Ove Korneliussen on 02/10/2012 - 13:23

  Dette, Eivind, er noe av det morsomste jeg har lest på lenge. Og jeg må si: Jeg er veldig, veldig glad for at du opplevde det.

 60. #111 by Marius Wigardt on 02/10/2012 - 13:55

  Dette er det beste jeg har lest. Jeg veksler mellom å ligge og lese, grine å lese, lese å le. le og rulle! Jeg brukte 15 min på å lese det, for jeg måtte dele det opp!!! HAHA! Takk

 61. #112 by Gunn Klokkernes on 02/10/2012 - 15:24

  Lenge siden eg har ledd så godt som når eg leste dette. Du er en utrolig god forteller, og skriver du bok en gang…skal eg være den første til å kjøpe boka ;))

 62. #113 by eiramy on 02/10/2012 - 15:54

  Done it once, never again..
  Med en komplett ufølsom lege så ble det ikke bedre..
  Dette er det vondeste etter fødsel go nyrestein, jeg har vært med på..
  Så, jeg trengte absolutt dop for å få gjennomført.. Synd de ikke tilbød det før jeg sto i bro og ulte 😛

  «Litt ubehagelig…».. ? – well, det er vel opp til den i andre enden av slangen å avgjøre 😛

 63. #114 by Bente on 02/10/2012 - 16:00

  Ettersom jeg er ganske nyoperert og har sting enda,var dette noe jeg ikke skulle ha lest,måtte jo le så fælt atte.Heldigvis hadde jeg ikke mascare på meg,for den hadde sikkert forsvunnet med den tårflommen jeg presterte.Har vært helsearbeider(lo ikke av pasientene),og har vært igjennom denne undersøkelsen to ganger.Hadde ikke noe problem med og sette meg inn i din situasjon,spesielt det med den blå «Frakken»,selv fikk jeg skjorte som ikke gikk rundt meg,de satte den på feil vei.
  Tusen takk for en god latter,sel om det gjorde vondt i stingene.

 64. #115 by wenche on 02/10/2012 - 16:14

  Noe av det morsomste jeg har lest på mange år, lo så jeg grein….lol

 65. #116 by Therese on 02/10/2012 - 16:42

  Tårene mine er så fulle av øyne, at jeg orker ikke å lese gjennom alle de fine kommentarene du har fått – men jeg må legge igjen et spor. Jeg har vært gjennom to kolonskopier selv – og det var så fryktelig, ydmykt, vondt og utrolig latterlig gjenkjennelig å lese det du skriver! Og du skriver det med en så naiv snert, som understreker hvor ille det må ha blitt opplevd av deg som gjennomgikk det. Jeg var omtrent halvveis da jeg begynte å le så høyt at katten gjemte seg. Nå er jeg ferdig – og jeg kan ikke vente med å dele innlegget med venner og familie på Facebook!

 66. #117 by mona renathe on 02/10/2012 - 16:43

  hehehehehe…æ flire t æ skrik!! d her kjæm t å ødelegg meir enn 1 natt. kjæm garantert t å ligg å tenk på den historia og flir t tåran tar mæ, minst 100 ganga til!

 67. #118 by Anne Tove Sivertsen on 02/10/2012 - 17:19

  You make my day. Hvis det er sant at en god latter forlenger livet, så skal jeg jaggu bli gammel. Sitter i stua og leser, så tårene triller, mens resten av familien sitter på kjøkkenet og spiser. De lurer på hva jeg ler av, men skjønner at innholdet er uforenelig med deres gjøremål (spise), så der sitter de fremdeles og ikke skjønner noe. Men nå skal jeg slå meg sammen med dem og de skal etterhvert få lese. Dette var knallbra. Historien er jo kjent, men formidlingen…ingen over, ingen ved siden. Skriv mer!!!! 🙂

 68. #119 by Lene Th. on 02/10/2012 - 17:24

  Takk for en glimrende skrevet refleksjon etter et heller labert møte med det helsevesenet jeg snart skal bli en del av! Jeg lo høyt og kjenner på medfølelse på samme tid. Skal ta med meg historien videre til ettertanke om jeg selv blir å jobbe med denne typen undersøkelser senere 🙂
  Jeg har forøvrig selv gjennomgått gastroskopi, og har minimale minner fra hele undersøkelsen… heldigvis, for en si!
  Lykke til videre med skrivingen 🙂

  *Sykepleierstudine*

 69. #120 by HildeS on 02/10/2012 - 17:28

  Opplevelsen var garantert særlig hyggelig, men du verden så morsomt for oss som leser dette. Du er utrolig god til å skrive og bør gjøre mer av det. Nå har jeg lest den to ganger i dag og jeg hyler av latter. Det er fantastisk.

 70. #121 by Gunn on 02/10/2012 - 17:37

  For første gang har noen fått meg til å le av ordet koloskopi !Bare ordet får meg normalt til å krympe meg, grøsse, kaldsvette og eg vet ikke hva. JA eg har vært igjennom undersøkelsen! Du er en veldig god forteller. Er sikker på at det å skrive dette, var god terapi selv etter 20 år 🙂

 71. #122 by marianne on 02/10/2012 - 18:04

  Eg ler å ler å leeeer!!!!:):):) Fantastisk!!

  • #123 by Rnnaug F. Roald on 02/10/2012 - 23:31

   Hei– jeg vil MERE ENN GJERNE flge bloggen din, men den er s uhyrlig (!) populr, at innboksen blir full av ale kommentarene folk gir deg 🙂 Er det en mte jeg kan flge ale dine nye innlegg, men slipper f melding om alle kommentarene ??

   Hilsen Rnnaug

   Den 2. okt. 2012 kl. 20.15 skrev Uegnet for lesning:

   > >

   • #124 by vnettum on 03/10/2012 - 08:41

    når du legger igjen kommentarer, ikke klikk på : send meg e-post hvis det kommer oppfølgende kommentarer. da får du massevis av det hvis du har trykket der 🙂

 72. #125 by Rønnaug Roald on 02/10/2012 - 18:11

  Fantastisk !! ler og ler og ler..
  Gir du ut noe som helst mellom to permer, skal jeg være først i køen for å kjøpe !! Hva med små historier som er HELT passende å lese opp i ethvert lystig lag ??? :-)))

  Og det fikk meg også til å huske en, om ikke LIK situasjon, men ganske(?) — Jeg skulle ha mitt andre barn, og var rett og slett ‘drittlei’ …

  Svigermor kom med det gode råd ; KLYSTER . Hun hadde en gammel ‘tank’ , og som riktig gammel sykeSØSTER , var SLANGEN også gammel OG sprukken… Men jeg fikk da tilbud om å låne denne… men slangen var ikke brukandes, så jeg fant min manns HEVERT (hahaha) , som han brukte på VINdunken…Den funket bra den.

  Så var det blandingsforholdet.. ‘litt’ grønnsåpe i en liter lunkent vann , ble til vel 1 dl grønnsåpe til like mye vann…

  Jeg kan fremdeles huske DERRICK på detektimen som duret i bakgrunnen..
  .
  Vel, jeg fikk ALT inn, og ut… ALT– ungen også !! I full fart hjemme på sengebrisken der hun var blitt til.. Og det mens mannen stod i tlf for å tilkalle hjelp… da kan kom inn og så at vi var blitt flere, kom han med den lakoniske kommentaren; » Oj, det blir EN til det, for nå gikk jeg jo glipp av all moroa»… (ett år og en uke senere fikk han være med på ny ‘moro’ (!).. da nr 3 spratt ut..)

  Heverten ble destruert da vinmakeren fikk nyss om hvor den hadde vært …

 73. #126 by kosepusen on 02/10/2012 - 18:27

  Haha! Ettersom jeg er sykepleier så fikk jeg fort greie på hva kolonskopi er for noe. Jeg skal ALDRI klage på magen 🙂 Har sett mange vært igjennom dette, men ikke at noen har satt ord på det slik som du! råbra skrevet! 🙂
  Men om folk visste hva bronkoskopi er for noe, så kanskje folk hadde slutta å røyka også, for det ser myyye værre ut!

 74. #127 by Bente Kristin Johansen on 02/10/2012 - 19:03

  Meget bra tekst – smilte godt samtidig som jeg frydet meg over skriveteknikken – godt skrevet med drive i – tusentakk 🙂

 75. #128 by Stine on 02/10/2012 - 19:19

  Som sykepleierstudent var dette veldig morsom lesning! Takk for en god latter, og så må jeg legge til at du har min dypeste medfølelse 🙂 (OG det er uproft å le! )

 76. #129 by Marte Hegstad on 02/10/2012 - 19:27

  Haha, doer av latter. Duh, skal du liksom vaere mann? HAha 😛 Tenk paa oss med kroniske magesykdommer som tar den undersokelsen jevnlig med kun noen ukers mellomrom, aar etter aar etter aar, starta da jeg var 15 jeg ;p Men, naa er du jo mann da, og, kan godt forstaa at du ville DOE! Tror det var bra at du besvimte, smart trekk! Det er liksom like greit under slike undersokelser. Speaking of ekle sykehusopplevelser, har en litt fiffig historie om da jeg ble feilaktig lagt inn paa psykiatrisk avdeling her i Australia. Ja, det gaar faktisk an, jeg er ikke gal (liker jeg aa tro, da). Tenker dette kunne vaert god underholdning paa sykehus generelt: http://martehegstad.weebly.com/2/post/2012/07/ko-kooo.html

 77. #130 by Elin on 02/10/2012 - 19:54

  Been there… Fekk også det fine tilbodet om å ha studentar til stade, men eg fekk takka NEI TAKK!!! Men; eg må berre fortelje deg om ein bekjent som skulle inn og undersøkje hemoroider. Han tok av seg, og gjekk inn på undersøkelsesrommet. Der stod ein gynekologstol, noko han aldri hadde sett i bruk anna enn på film når kvinner skulle føde. Han studerte litt, men fann fort ut at viss legen skulle kome til problemet, så måtte jo rumpa snu ut i rommet? Eller? Når legen kom inn, hadde mannen kome seg opp i stolen, med knea i stolen og framsida av leggane i bøylane og stussen rett opp… Du snakkar om dette med profesjonalitet; men ein stad omtrent der går vel grensa til kva fagpersonell kan takle? 😉 Tenkte kanskje at dette ville få deg til å føle deg ein smule bedre?

  Elin

 78. #131 by May-Brith on 02/10/2012 - 20:12

  Tusen takk for at du gav meg en skikkelig latterkule. Desverre er nok jeg som disse sykepleierne, for jeg lo så tårene trillet. Ikke av hendelsen, men av måten du beskrev dette på. Jeg kunne fint se for meg frakken på feil vei eller toalettbesøkene fra helvete.
  Fortsett med å dele dine historier, jeg leser de med glede!

 79. #132 by Ann Elin on 02/10/2012 - 20:13

  Åjø, åjø…att det går ann å ha slike evner til å formidle seg, detta var morosamt 🙂 Føler med deg gjennom prosessen, men lo så jeg grein…. Hvis jeg noen gang må ha colonskopi kommer jeg til å tenke på deg, det er i allefall HELT sikkert!!

 80. #133 by Marianne on 02/10/2012 - 20:33

  Hei! Utrolig godt skrevet! Som sykepleierstudent er det veldig lærerikt å lese om menneskers opplevelse av møte med sykehuset (og ballonger) :p Kan ikke forstå at folk kan le av en stakkars mann som tydelig viser at han vil være alle andre plasser enn på den avdelingen. Hvis du ikke kan holde latteren for deg selv, så skal du ikke jobbe i helsevesenet. Blir sint av å lese at de ikke gjør jobben sin. Har selv opplevd å møte pasienter som er livredde for det de skal gjennom, vi er der for å gi trygghet, ikke for å le eller håne pasienten. MAKAN! Når det er sagt er det godt å lese at de ikke fant noe gale hos deg 🙂

  Mvh Marianne

 81. #134 by Eli Kristin on 02/10/2012 - 20:40

  Du skriver så knakende bra altså. Slik at du kjenner og føler alle opplevelsene med heile behandlingen fra A te Å. ;-D Ler så jeg får «vont» Fortsett med skrivingen 😉

 82. #135 by Thomas on 02/10/2012 - 20:41

  det var dagens latteranfall for meg vertfall! Nå kommer jeg aldri til å tørre å si til legen at jeg har smerter i magen 😛

 83. #136 by vnettum on 02/10/2012 - 20:54

  uffda dette var no dritt! godt man kan le av det i ettertid, og pappa føler med deg! Han opplevde en lignende episode med en annen pasient når han selv lå inne på sjukehuset.. Han sku springe ut på do, meeen der var det opptatt! Det var jo flere doer der, problemet var at det var heelt i andre enden av gangen. Man kan si det sånn at drittspora fulgte han hele veien! Pappa tok bare med seg kaffekoppen og gikk han..
  Flink til å skrive så levende! Ros for den! 🙂

 84. #137 by Frida on 02/10/2012 - 21:11

  FANTASTISK, har ikke ledd så mye på lenge! takk skal du ha!

 85. #138 by Solveig Valderhaug on 02/10/2012 - 21:13

  herregud så morsomt!! ler så jeg griner! fantastisk formulert. har printet den ut og delt med mine kollegaer 🙂

 86. #139 by Roger on 02/10/2012 - 21:43

  Har IKKE vondt i magen lengre. Æresord!!! 😀

 87. #140 by SnuppaGunn on 02/10/2012 - 22:25

  Skopier er ikke digg nei.. lo så jeg gråt her… flink til å ordlegge deg ja…

 88. #141 by Hilde on 02/10/2012 - 22:27

  Fantastisk bra skrevet, jeg har ikke ledd så mye på mange måneder tror jeg! Tårene triller og jeg fikk vondt i magen! TAKK! 😀

 89. #142 by Randi on 02/10/2012 - 23:10

  Strålende historie :-).
  Men du fikk ikke gleden av å tømme tarmen med Laxabon. Det er et pulver som røres ut i vann, i alt 4 liter skal drikkes løpet av ca 4 timer. Høres ikke så ille ut? Helt til jeg erfarte at konsistens og smak sannsynligvis tilsvarer en glassmanet kjørt i foodprosessor med en liter saltvann. Det står på pakken at oppløsningen smaker bedre når den er kald. Lunken Martini dagen derpå kunne ikke vært mer kvalmende…

  Stoffet virket etter en times tid, dvs at jeg satt i tre times tid på ramma og drakk manetmasse og brakk meg. Tyskernes uttrykk «Durchfall» kunne ikke ha vært mer passende. Ikke min beste ettermiddag. Slapp i alle fall klysterseremoni på sykehuset dagen etter. I stedet for frakk fikk jeg en sykehusgrønn papirmamelukk med stor gylf bak. Lekkert, spesielt i kombinasjon med den turkise genseren jeg hadde på meg. Greit at det var kun innvortes bilder, i alle fall.

  Ble nesten litt nedtur når det viste seg at tarmen min var god som gull og jeg kunne ha spart meg hele greia.

  • #143 by eiramy on 03/10/2012 - 01:04

   Endofalk er også et sånt vidundermiddel som skal drikkes i litervis *blærgh*
   Ellers er antrekket du beskriver det samme som jeg fikk… så U-nais har jeg sjelden følt meg…..

 90. #144 by Mia on 02/10/2012 - 23:11

  jeg ler så jeg gråter! huff! neste gang, må du google fremmedord! 😉 hahahaha

 91. #145 by Jenny on 02/10/2012 - 23:51

  Steike, dette var morsomt! Lo så tårene trillet! Og det lettet til og med litt på hodepinen som plager meg for tida. Sånn som jeg håper jeg skal arrangere noe du kan kåsere til!

 92. #146 by Andreas Nilsen on 03/10/2012 - 00:21

  Jeg skjønner nå at en skarve gastroskopi ikke er noe å skryte av. OK, det er som å rape, brekke seg, svelge og gispe etter luft på en gang, men likevel. Kommer til å spise mye fiber og yoghurt for å roe magen før jeg blir med på det der!

 93. #147 by Monika Taarneby on 03/10/2012 - 00:30

  Så sinnsykt bra skrevet….jeg ler så jeg hikster og tårene spruter ….Det er første gangen jeg er inne på bloggen din…..har ikke rukket å se meg rundt ennå, men jeg håper virkelig du har ett yrke der din evne til å ordlegge deg gir deg fordeler….for det her var bra !!!

 94. #148 by Therese F Mathisen on 03/10/2012 - 00:32

  En fantastisk formidlingsevne – så utrolig bra skrevet!
  Jeg har ledd så mye at jeg har fått magevondt (-heldigvis….:) 🙂

 95. #149 by Lillian Arnesen on 03/10/2012 - 00:43

  Så godt du skriver! En heller kjedelig dag ble avsluttet med latter, lenge! Frodig og levende fortelling!!!

 96. #150 by connie on 03/10/2012 - 01:02

  Haha..morsomt..og dette skal jeg igjennom hvert øyeblikk også..jeg kan bare glede meg..wrææl

 97. #151 by Eilert Sørgaard on 03/10/2012 - 01:05

  Når jeg selv gjennomgikk dette, så klarte jeg på ingen måte se på det på denne måten..
  Dette var VIRKELIG FORNØYELIG..:-D D D

 98. #152 by Ingolf Höns on 03/10/2012 - 01:38

  Artig lesning. Synd at noen må lide for at andre skal smile…. men det KUNNE ha vært verre:)

 99. #153 by John Christensen on 03/10/2012 - 02:28

  Jada…. det er flere her som har opplevd dette….. Jeg har vel hatt 7 koloskopi i løpet av en 3 års tid, så kjenner meg igjen på det meste av det du skriver.
  Har også vært gjennom 4 runder med Laxabon…. 4 liter på 4 timer. På det meste tror jeg at det var rundt 20 stk i rommet under en undersøkelse. På BS brukte de gamle blå sykehusbukser som var klippet opp bak. Fikk aldri de til å passe, da det stod M i dem….. jeg er stor og trenger rundt 4-5X…. så det endte med at jeg fikk et laken som jeg tullet rundt meg. Det værste med undersøkelsen syntes jeg var når de pumpet inn luft. Ellers var det ganske intressant å følge med på skjermene under undersøkelsen. Artig å se seg selv innenifra… 🙂 Nå har jeg gardert meg 110%…. aldri mer koloskopi… Har nå fått fjernet tykktarm og endetarm samt fått sydd igjen bak. 🙂

 100. #154 by Arnt on 03/10/2012 - 04:58

  Hysterisk morsomt, Eivind! Du skriver rasende godt! Sist gang jeg gjorde det samme, ymtet jeg frempå et lite «au» når legen startet innføringen av slangen. Da spurte legen: «Hvor gjør det vondt??!!!»

 101. #155 by Vegard Anthi on 03/10/2012 - 05:40

  «Det kan være litt ubehagelig» sier de. >.<
  Når det gjelder denne form for undersøkelse så har de nok tatt "Lyger kurs" for at du ikke skal få panikk og løpe ut døren.

 102. #156 by Dagfinn on 03/10/2012 - 06:16

  Jeg bruker stort sett aldri å legge igjen svar på nettsider, men fyttikatta hvor bra dette var skrevet!!! Leste det i går kveld før vi skulle legge oss og har fortsatt smerter i magemusklene…
  Det ble ikke så mye søvn heller ettersom vi ble liggende å knise store deler av natta…Når en av oss nesten hadde sovnet starta den andre å knise og da var det gjort…holdt på sånn et par tre timer. Tusen takk for årets beste latter!!! Denne skal sendes rundt på jobb 🙂

 103. #157 by Geir Olav Lisle on 03/10/2012 - 08:16

  Fantastisk morsomt!

 104. #158 by Kristine on 03/10/2012 - 09:02

  Uten tvil det festligste jeg noen gang har lest!! Har selv vært med på å observere denne prosedyren (uten å le;), men har ikke sett helt denne siden før. Jeg dør av latter!!:D

 105. #159 by Falcken on 03/10/2012 - 09:51

  Lest en ting eller to fra David Thorne eller..? Er jo nesten som om noen har brukt google translate!

  http://www.27bslash6.com/

  • #160 by EivindL on 03/10/2012 - 10:13

   Jeg vet hvem han er og har lest et par greier. Vet ikke om jeg forstår hva du mener, men hvis du tror jeg har stjålet fra ham eller prøvd alt jeg kan å herme, tar du veldig, veldig feil.

 106. #161 by EivindL on 03/10/2012 - 10:12

  Kjære alle sammen, tusen, tusen takk for hyggelige og morsomme kommentarer. Beklager at jeg ikke svarer på hver enkelt, det ble litt mye her nå. Setter stor pris på så mange fine tilbakemeldinger.

 107. #162 by Wenche Gunnarsrud on 03/10/2012 - 10:14

  Denne latteren må ha forlenget livet mitt årevis. Fantastisk morsomt! Takker og neier 🙂

 108. #163 by interiorgirl1 on 03/10/2012 - 10:39

  uff,her måtte jeg faktisk le høyt 🙂

 109. #164 by Tone Helen Paulsen on 03/10/2012 - 10:59

  Morsomt skrevet:)) men skammer meg over kollegaene mine som lo!!!!Og måten studentene kom inn i rommet.
  Har ALDRI skjedd på min arb.plass!

 110. #165 by Frode Varnes on 03/10/2012 - 11:01

  Er så enig med Céline og andre som skryter av formuleringsevnen din, Eivind. Fantastiske skildringer. Håper jeg ALDRI blir utsatt for koloskopi…..

 111. #166 by Silje By on 03/10/2012 - 11:09

  Fantastisk billedlig skrevet:) Sitter på jobb og ler så kollegaene mine kommer inn og lurer på om det går bra med meg:) Har selv vært igjennom det samme, så jeg har ingen problemer med å forestille meg hvordan du hadde det:)

 112. #167 by Marianne Kim Brill on 03/10/2012 - 11:37

  Fantastisk! Jeg ler så jeg griner. Og jeg sitter tilfeldigvis i et «lese og ikke le» rom på BI, men skulderne mine gik hastig opp og ned mens jeg tørket tårer. Dette var helt rått!!!! Du er dyktig!

 113. #168 by Elise Austegard on 03/10/2012 - 11:50

  Jeg har nå fått gleden av å lese dette. Takk for at du delte det! Jeg leste med skrekkblandet fryd. Jeg er nemlig nåværende leder av den mye omtalte poliklinikken hvor da var til koloskopi. Håper dette er en stund siden og at noen av rutinene er blitt bedre…. Tar ellers gjerne i mot flere tips til forbedring!!!!

  • #169 by EivindL on 03/10/2012 - 11:54

   Haha, så kult! Ikke vær redd. Dette er cirka tyve år siden, så alt er sikkert helt annerledes nå. Mine viktigste tips: Litt romsligere papirfrakker. Veldig lydisolerte toalettdører. Supergode informasjonsbrev. Og ingen studenter. 🙂

 114. #170 by Hans Petter Holmen on 03/10/2012 - 12:17

  Takk Eivind for en helt rå fortelling. Jeg så det for meg i tåretåka.
  Utrolig god skrevet

 115. #171 by Marianne Werp on 03/10/2012 - 12:23

  Milde himmel, jeg ler så tårene renner.. Stakkars deg, det må ha vært grusomt! Men SÅ fantastisk skrevet!! Nå kommer jeg til å leve lenge..

 116. #172 by Kristoffer on 03/10/2012 - 13:04

  Har selv vært gjennom både dette og Gastroskopi. Mer eller mindre samme framgangsmåte, men at slangen går inn i munden og ned. Koloskopi er ikke til en kjekk følelse og er til tider vond. Eneste gangen i mitt liv jeg har hyperventilert… Og det burde vel si sitt. Men når sant skal sies var Gastroskopi enda værre. Ikke fordi det gjorde vondere, men fordi man ligger med følelsen av at man blir kvelt mens legen ber meg puste rolig.. Ja for det var jo lett med en slange ned i halsen..

  Sykepleierne hos meg virket derimot mer profesionell enn fra din hendelse. Om det hvertfall skulle være noe positivt fra min side.

  Resultatet jeg endte med fra fastlegen var at de ikke finner noe og jeg må lære meg å leve med det. En ting er hvertfall sikkert; Undersøkelsene er utført en gang og med mindre det er en ny undersøkelse eller døden blir det ikke igjen!

 117. #173 by Erik Mulstad on 03/10/2012 - 13:07

  kjenner meg igjen her ja.. ikke helt ulikt mine egne opplevelser. Men når de 12 studentene i tillegg skal kjenne på Prostata etterpå kan du tenke deg hvordan det føles..

 118. #174 by Hilde on 03/10/2012 - 13:14

  Utrolig bra skrevet..Lo så jeg skreik her..:D
  Er selv sykepleier, og tenker at denne historien kan være en god lærdom for hvorfor man må prøve å la være å le..Bruk av humor kan være en vel så god måte å lære på som streng formaning. Men helt ærlig må jeg si at personlig reagerte jeg mest på han som tok med seg studentene inn i undersøkelsesrommet uten å ha spørt DEG om det var greit først.

 119. #175 by Harald on 03/10/2012 - 13:34

  Jeg ler så jeg griner. Takk 🙂

 120. #176 by Kjetil on 03/10/2012 - 14:25

  Så bra skrevet og morsomt som bare det.
  I «min» verden er det i tillegg en betent tarm som gjør det ondt bare å fise så kan du selv tenke deg hvordan det er med en slange langt oppi systemet. Noen nevnte tortur, jeg er så utrolig enig. Smerter blir man vant til og det samme med fornedring som du også opplevde. Etter ei stund så gir man seg like over og lar dem bare holde på. Blir ikke like flau over en fis lengre for å si det slik… 🙂

 121. #177 by Vibs on 03/10/2012 - 14:32

  Til å le seg fullstendig ihjel av

 122. #178 by Magne on 03/10/2012 - 14:40

  Fantastisk! Been there done that! Lo så jeg grein…nå sitter flere av mine kollegaer i landskapet og humrer seg gjennom historien

 123. #179 by Bjørn Gisle Evensen on 03/10/2012 - 14:42

  *Dette var morsomt skrevet, men desto mer sant 😉 Jeg har selv opplevd situasjonen og det til dem mens jeg så på «skjermen» hva som skjedde: Nå skjønner hvordan de hadde det de som spilte inn «Jakten på nyresteinen»

 124. #180 by vibbileaks on 03/10/2012 - 14:44

  Døde nesten av latter! Du skriver utrolig bra!!!

 125. #181 by Sinobell on 03/10/2012 - 15:33

  Jeg leser «klyx er jo litt som flux» tårene triller og jeg ler, antagligvis like mye som de sykepleierne når du kom inn med papirfrakken feil vei.

 126. #182 by Esa K Viitala on 03/10/2012 - 17:19

  Morsomt og bra skrevet.
  Jeg hadde min opplevelse når jeg var 17 år gammel. Nå er jeg godt over 60, slik at dette husker man godt.
  Da du hadde toalett i den andre enden av rommet, hadde jeg det i enden av korridoren. Dit var det ca 30 meter. Jeg hadde vært igjennom en trafikkulykke og kunne nesten ikke gå, men da løpte jeg. Det var sikkert datidens fysioterapi i praksis.

 127. #183 by Ragnhild on 03/10/2012 - 17:31

  Jeg leste den på jobb….kollegene mine lurte på hva som var så gøy….men de snakker ikke norsk…og jeg er ihvertfall ikke kapabel til å gi et resumé av teksten din…da mister den all sjarm. He
  rlig skrevet!

 128. #184 by lilli on 03/10/2012 - 17:58

  Fantastisk bra beskrevet, jeg ler så jeg hikster her 🙂 vær så snill og send den med epost til diverse helseinstitusjoner 😉

 129. #185 by Benita on 03/10/2012 - 18:01

  Det var jo synd da, at du ikke ble opplyst på forhånd hva en koloskopi er for noe. Helsevesenet kan jo ikke belage seg på at pasientene vet hva faguttrykk betyr på godt norsk.

 130. #186 by Jorunn on 03/10/2012 - 19:13

  Godt å le av,- sykt morsomt skrevet 🙂 Jeg vil leve lenge,- og skulle jeg en gang få beskjed om at jeg må ta koloskopi,- så kommer jeg til å tenke på denne gode historien,- og slett i «grue meg i hje»l,- men «le meg i hjel». Vart itj skræmt nei !

 131. #187 by Janne Sylta on 03/10/2012 - 19:26

  Fantastisk morsomt skrive! 🙂 Heldigvis er det ikkje SÅ ille lenger…var gjennom dette for første – og forhåpentlegvis siste gong i september. Vondt; JA! Pinleg; litt, men ikkje så ille. Til alle potensielle kandidatar; kjøp PikoPrep og ta dagen før. Og sei JATAKK til dopet dør koloskopien!

 132. #188 by Aud Ottesen on 03/10/2012 - 20:06

  Gøyal historie, men å vise rompa tilsykepleiere? Er det noe? Å ligge der for å føde med flere unge vakre medisinerstudenter (mannlige) rundt senga, da snakker vi kanskje pinligheter?

 133. #189 by Machita75 on 03/10/2012 - 21:38

  For en fantasisk beskrivelse ! 😀

 134. #190 by Kristi Aarethun on 03/10/2012 - 22:04

  Spørs om det er helt sant at en god latter forlenger livet, for jeg holdt på å le meg ihjel. Takk for historien!

 135. #191 by Elin on 03/10/2012 - 22:54

  Fantastisk godt skrevet!!! Denne bør komme med tena lady advarsel, for her er det stor fare for urinlekarsje under lesning! Vannfast mascara er også lurt 🙂

 136. #192 by Solveig on 03/10/2012 - 23:13

  Jeg anbefaler ikke å lese denne beskrivelsen hvis man sitter i front i en bank. Hjemme, derimot, har jeg ledd videre. Veldig godt beskrevet!;) Jeg har gjort det samme selv, med samme resultat. Det jeg hengte meg mest opp i var brevet jeg fikk fra sykehuset i forkant. «Undersøkelsen går ut på at du får et rør ført 40 cm inn i endetarmen. Du trenger ikke grue deg.» Trenger ikke grue meg???? Sjeldent lest to så lite velplasserte setninger….

  Men jippi og hurra for deg og dine glemte druer!

  • #193 by EivindL on 03/10/2012 - 23:17

   HAHAHA! Nå lo jeg høyt her! «Du trenger ikke grue deg»! Det er jo en helt fantastisk sammenstilling av setninger. Du har ikke tilfeldigvis brevet ennå? Hadde vært gull å få en anonymisert, scannet versjon til publisering.

   • #194 by Øyvind on 05/10/2012 - 20:09

    40 cm mæ i ræva! Punt intended. Tror vi sier 40 fot. I mitt brev stod det at du vil føle lett ubehag, men det vil ikke være vondt. I beg to differ!

 137. #195 by Martin Kronvald on 04/10/2012 - 07:20

  Med angst for sykepleiere i fremtiden hehehehe

 138. #196 by Ann-Karin on 04/10/2012 - 09:20

  Har ikke ledd så godt, eller hadd godfølelsen så lenge i kroppen etterpå, siden før jeg mistet min yngste sønn for 2 år og 9 mnd siden.
  Tusen takk for at du deler din historier på en så,fantastisk levende måte.

 139. #197 by Beate on 04/10/2012 - 10:32

  Jeg kom på jobb i dag og fikk en link til denne fantastiske historien presentert fra en kollega, med følgende melding: Denne MÅ du lese ved anledning… Med tanke på at min kollega og jeg deler samme humor, kastet jeg meg over historien.
  Jeg sitter i åpent kontorlandskap og ble brått glad for to ting; jeg kan gjemme meg for omgivelsene bak skjermen min OG jeg har en evne til å kunne le så tårene triller – i stillhet! 😀

  Det er lite som fremkaller mer latter hos meg enn pinlige historier fra virkeligheten!! Takk for at du deler og inspirerer!

  //Beate

 140. #198 by Jorunn on 04/10/2012 - 11:08

  Tusen takk for dagens latter 🙂

 141. #199 by Øystein J on 04/10/2012 - 11:29

  Det er det morsomste jeg har lest, noen gang. 🙂

 142. #200 by Henriette on 04/10/2012 - 11:40

  Fantastisk skrevet! Ler så tårene triller. Når jeg får roet meg litt, må jeg visst lese den en gang til 😉

 143. #201 by Thomsd on 04/10/2012 - 11:49

  Leste mens jeg satt på do og gjorde mitt fornødende. Beste do-opplevelsen jeg har hatt!

 144. #202 by Gunn Pavelsen on 04/10/2012 - 11:52

  Jeg klarer ikke slutte å le……siden jeg og har hatt en ‘opplevelse’ ala din.
  Jeg fikk en sterk refleksbevegelse i mitt venstre ben (siden det lå øverst) og sparket slangeholderen i maven. Helt uten at jeg ville det. Tror jeg.
  Vi stoppet der. Ingen undersøkelse uten full narkose. Sånn er det med den saken 🙂
  Takk for en supermorsom historie.

  PS. Du må få tak i en bok fra 70 tallet – tror jeg- som heter ‘Wilt’. Engelsk forfatter.
  Dere har noe felles!!! DS.

 145. #203 by UncoolShrimp (@UncoolShrimp) on 04/10/2012 - 12:16

  hahahaha

 146. #204 by Kjersti on 04/10/2012 - 12:28

  Herregud, Eivind. Jeg drømte om dette i natt. Jeg drømte at det skjedde med meg! Og da selvsagt i en forvridd thriller-versjon, for sånn bruker drømmene mine å bli. Takk skarru ha!
  (Etter at jeg hadde lest dette, leste jeg hele resten av bloggen din. Men det var Ballongen jeg måtte drømme om)
  Fantastisk godt skrevet!

 147. #205 by RyRot on 04/10/2012 - 12:55

  Dette var festlige greier… Spruter tårer her! Sånne man får av latter, sympatitårene uteblir da jeg er sikker på at noe sånt noe må jeg også gjennom en gang!

 148. #206 by Liss-Mari on 04/10/2012 - 12:58

  Det er vel alminnelig høflighet å legge igjen en liten takk, når man akkurat har lagt flere år til sin opprinnelige livslengde! En god latter forlenger livet, (men hunden ser rart og litt nervøst på meg). Dette har minnet meg om at man burde le oftere, en god begynnelse blir å stikke innom denne siden:-)

 149. #207 by Torgrim Johansen on 04/10/2012 - 14:06

  HAHAHA! Du må slutte å skrive før du skader noen…når skal vi lage filmen? 😉

 150. #208 by Merethe on 04/10/2012 - 14:20

  Å jøje meg så morsomt! Sittet her på jobb å lest, og har ledd høyt flere ganger. Utrolig skriver-evne du har Eivind. Det var bare helt supert å få lese det og få en slik god latteropplevelse (selv om jeg selvfølgelig forstår at det ikke var mye kjekt når det stod på). 🙂

 151. #209 by jorunn on 04/10/2012 - 14:54

  Som profesjonell og empatisk sykepleier burde jeg sikkert ikke le så jeg griner, men det gjør jeg. Virkeligheten topper mange ganger en drøy fiksjonshistorie…

 152. #210 by cat on 04/10/2012 - 15:03

  Jeg har selv måtte gjort dette for 3-4 år siden… så føler med deg 😉 …men jeg fikk «tømt meg» før undersøkelsen i fred og ro… så den biten misunner jeg deg ikke!!…men måtte ligge på siden med ræva synlig og ble blåst opp med luft…uff— og jeg husker godt de små frakkene…de er ikke blitt noe større!!!!!

 153. #211 by tyske trolljenta on 04/10/2012 - 19:07

  Kan akkurat si det samme som de 200 andre som har kommentert dette innlegget…ler fortsatt inni meg 😀 Men så var det noe jeg la merke til da jeg leste gjennom kommentarene…Det er jo forferdelig mange som har vært gjennom denne undersøkelsen, og jeg har en liten følelse at det blir enda flere etter dette innlegget 🙂 Slik skriveriet forårsaker «mage(v)ondt». Utrolig morsomt å lese. Jeg kommer til å følge med…;-)

 154. #212 by Anne Løkkesveen Kristiansen on 04/10/2012 - 19:52

  Ubeskrivelig morsomt!!

 155. #213 by Anette on 04/10/2012 - 21:23

  Herre for en opplevelse du måtte ha hatt der og da 😀 Håper at jeg slipper slike pinlige situasjoner i fremtiden.
  Lite proffesjonelt av de folka på den tiden å sende inn studenter for å observere den allerede uderflaue og sikkert ubehagelige undersøkelsen. Ikke at jeg sier at koloskopi er unødvendig altså 😛

 156. #214 by Marit Lønsetteig on 04/10/2012 - 21:57

  Jeg har ikke ledd så godt på veldig lenge. Superbra gjenfortalt. Håper du fortsetter å skrive Eivind!

 157. #215 by Steinaldermannen.no (@Steinaldermann) on 04/10/2012 - 23:28

  For en opplevelse! Min koloskopiundersøkelse var en dans på roser skjønner jeg… 🙂

 158. #216 by Frida Tuttå on 05/10/2012 - 02:14

  hahahahaha 🙂

 159. #217 by poetrixx on 05/10/2012 - 03:17

  »Jeg lot være å spise en lang, deilig frokost, siden det også sto i brevet at jeg måtte faste i 24 timer før undersøkelsen.»

  Jeg spiste heller ingen frokost men heiv i meg en kasse øl før undersøkelsen, da jeg leste feil og trodde det sto feste og ikke faste i 24 timer før man kom…

 160. #218 by I.GR: on 05/10/2012 - 12:43

  At det virkelig går ann å skrive så godt. Får se om jrg får tatt kopi av det,og levert til min lege(som bare sitter og ser på Skjernen ) der gangene jeg er der!!!!!

 161. #219 by Monica i DK on 05/10/2012 - 14:36

  Morsomste jeg har lest på lenge !! Hurra for at jeg har oppdaget denne bloggen!
  I’ll be back!

 162. #220 by Kjell Roger Skauen on 05/10/2012 - 23:35

  Om en god latter forlenger livet er jeg «redd» jeg nå kommer til å bli langt over hundre. Lattertårene har trillet like iherdig de tre gangene jeg har lest historien. Jeg kjenner deg ikke Eivind, men du verden for en penn du fører. Dette var vanvittig bra skrevet!

 163. #221 by Hilde on 05/10/2012 - 23:38

  Jammen er eg glad eg ikkje set med ei innkalling til koloskopi i hendene no 🙂 Herlig nedtegna historie, eg lo så eg grein!!!

 164. #222 by maybeelise on 06/10/2012 - 00:36

  urk,bra det finnes narkose man kan få om man er virkelig nervøs…slik som meg.lo jo godt av denne men kan levende forestille meg det var langt fra akkurat det.

 165. #223 by poetrixx on 06/10/2012 - 15:06

  Møkk kjedelig story full av tynne og usannsynlige poenger …gadd ikke lese hele tøvet…

 166. #224 by Stine Karlsen on 07/10/2012 - 08:59

  Denne går på Facebook, asap. 😀

 167. #225 by Hilde Frøland Hauge on 07/10/2012 - 12:23

  Ærede kåserikonge! Jeg bøyer meg i støvet nok en gang for din fantastiske formuleringsevne! Obligatorisk lesning for alle mine kollegaer som skal forberede pasienter til colonoscopi (selvom det ganske riktig er helt anderledes idag – FØR du ligger på benken – er det rart barn får narkose….)Jeg skal gjøre mitt til å spre det i mine arbeidsomgivelser….(dvs OUS) – jeg begynner å skjønne hva jeg går glipp av som ikke er på Twitter eller Face,- jammen godt du har denne bloggen!! 😄

 168. #226 by Kristin Nygård on 09/10/2012 - 13:54

  Fabelaktige fint skrevet – her så jeg for meg hele forløpet 🙂 Og tårene trillet i latterkule på latterkule!

 169. #227 by Lars Ivar Moldskred on 10/10/2012 - 20:29

  Jeg har ledd mye i tiden, men dette toppa heile driten! Historien din flyr rundt på alles lepper og det fortjener den.

 170. #228 by Line on 12/10/2012 - 20:57

  Veldig morsomt skrevet 🙂 ingen som lo av meg, tvertimot fikk jeg masse medfølelse, for jeg var IKKE frisk, men full av betennelse og undersøkelse avdekket kronisk sykdom. Jeg fikk dobbel dose beroligende rett i armen, det redda dagen. Er helt jævliig. Men måtte tømme meg hjemme, ikke på sykehuset i det hele tatt. Men DET var jævlig det, spy og drite samtidig, for et opplegg… Og til onsdag skal jeg til pers igjen…. gruuuuuuu… men da er det bare sånn «litt-opp-rompa» sigmo-et-eller-annet» og jeg slipper flere meter med kabel oppirævva. Isj.

 171. #229 by Blanko on 12/10/2012 - 21:07

  Dette er noe av det morsomste jeg har lest på lenge, og det lengste innlegget jeg har orket å lese meg igjennom, og det sier ikke så lite hehe……

 172. #230 by Ambulansefag Malakoff on 13/10/2012 - 12:50

  Jeg lo så jeg grein… Godt vi underviser ambulansepersonell i respekt for pasienten… hæ hæ hæ….
  Mvh Tarjei
  😀

 173. #231 by Rigmor on 18/10/2012 - 09:07

  Du er jo helt unik til å skrive, formulere deg, må jo bo en skribent i deg 🙂 Hmmm, har selv vært gjennom «denne», uten å utbrodere det, men det er også noe jeg ikke unner min verste fiende en gang. Uansett, her kunne jeg ikke annet enn å smile da jeg leste din versjon…. 🙂 Ha en flott dag der ute

 174. #232 by G Landro on 23/10/2012 - 23:09

  Fantastisk!! Men, dette var for tjue år siden, altså 1992 ca, og du fikk et kamera opp der… Må ha vært et sånt Hitatchi med VHS-kassett det da… 🙂

 175. #233 by Aase on 30/10/2012 - 23:30

  Fantastisk godt skrevet.

 176. #234 by Skorpion23 on 15/11/2012 - 14:36

  Synes det er trist at slike historier legges ut på nettet. Kolonoskopi kan være eneste måte å opptage tarmkreft på, slik som jeg selv dessverre har måtte oppleve, og selv om det ikke er den mest behagelige undersøkelsen man kan gå igjennom er det langt fra så ille som du beskriver. Jeg må gjenta den hvert 3. år for å se etter tilbakefall av kreft, og når du sprer slike historier som dette er det ikke vanskelig å tenke seg at noen vil droppe undersøkelsen og dermed kan det være at kreft ikke blir funnet i tide. Tenk deg om før du forsøker å være morromann, det er liv det gjelder i blant.

 177. #235 by Øyvind on 15/11/2012 - 21:38

  Nå «må» du dele den videre. Jeg satte sånn pris på ditt kåseri at denne teksten alene fortjener prisen «I love your blog award» http://ikkedauenda.no/2012/11/15/i-love-your-blog-award/

 178. #236 by Solveig G. on 29/12/2012 - 17:15

  jeg fikk en slik undersøkelse for 15 år siden i Tyskland. Der får du en sprøyte i armen som gjør at du ikke merker noenting av undersøkelsen. det var ganske profft..man sover bare. våkner når alt lengst er over.

 179. #237 by TT on 25/01/2013 - 14:21

  Fantastisk lesing. Jeg kjenner jeg er veldig glad for at jeg fikk pustetesten på Lovisenberg (som er en tålmodighetsprøve i kjedsomhet) da jeg hadde det som viste seg å være stressmerter. Men stressmerter er skrekkelig vondt da.

 180. #238 by Kari on 26/01/2013 - 00:46

  For en fantastisk lesning ! Jeg må takke deg for denne utrolige beskrivelsen (synes fryktelig synd i deg også, så klart huff) – men jeg har ikke ledd så ufattelig på flere år tror jeg. Tårene trillet og jeg begynte nesten å gråte av latter. For en formidlingsevne – det er bare helt fantastisk. Du er et supertalent. Håper du skriver masse.
  Ønsker deg gode dager 🙂

 181. #239 by 9na on 26/01/2013 - 21:14

  Har nettopp lest opplevelsen din, Hahaha trodde jeg skulle flire meg ihel at du klarer å få en så dritt dårlig opplevelse til å bli sååååå morsomt er bare helt herlig :o) Ha en flott helg 9na

 182. #240 by sydrak on 27/01/2013 - 16:45

  Hahaha, trodde jeg skulle sprekke! Elsk!

 183. #241 by mariee50 on 27/01/2013 - 18:46

  Jeg ler meg skakk her, har gjort noe lignende, men fikk drikke noe grusomt greier i manger timer før undersøkelsen. og jeg fikk narkose, orket ikke være våken , Fant heldigvis ikke noe alvorlig hos meg heller. Du skriver lynende godt!

 184. #242 by Marita on 13/02/2013 - 02:33

  Leste dette på senga..lo så høyt og godt at jeg ristet. Følgende ble at samboeren min våknet å lurte på om alt var bra..! Jeg prøvde å le inn i dyna, bite meg i leppa og alle tenkelige triks for ikke å le høyt, men ingenting funka! Denne historien er herved lagt under «favoritter» !! 😀

 185. #243 by Ragnhild on 10/04/2013 - 09:52

  Takk for at du gav meg en latterbyge av dimensjoner klokken 05:00 på morgenen på en togpersong. Jeg jobber selv i helsevesenet og kan du kan være sikker på at denne vil jeg dele med maaaange..

 186. #244 by Ragnhild on 10/04/2013 - 09:53

  Togperong

 187. #245 by Fedonisten on 10/04/2013 - 22:29

  Jeg ler så jeg rister! Og det er bra. Det er faktisk en veldig bra oppladning til Volvat-besøk i morgen. Må jo begynne å holde et øye med deg skjønner jeg…. Fabelaktig!

 188. #246 by harry on 28/05/2013 - 12:24

  Har tatt dritten 3 ganger. Like vondt hver gang.

 189. #247 by Alpefiol on 29/05/2013 - 08:47

  Å drikke 8 l væske (inkludert 4 l med tømningsvæske) dagen i forveien var MYE verre enn selve undersøkelsen etter min mening 🙂 Men så hadde jeg en super lege som utførte koloskopien smertefritt.

 190. #248 by Geir Arne Bjørklund on 29/05/2013 - 11:57

  Var igjennom denne undersøkelsen for 10 år pga. hemoroider. Gikk først til fastlegen min som var ei hyggelig dame og viste fram rompa. Hun fortrakk ikke en mine og var helt profesjonell samtidig som hun er en meget hyggelig og forståelsfull person. Så henviste hun meg til Aker sykehus og der fikk jeg meget profesjonell behandling. Lite smerter og to meget kompetente sykepleiere foretok undersøkelsen. Merket ikke at de satte en strikk rundt en av hemoroidene.Følte meg svært oppblåst etterpå. Før undersøkelsen brukte jeg Klyx 2 ganger som jeg syntes virket helt greit.

 191. #249 by Margaret Ellebye on 29/05/2013 - 16:31

  Gikk gjennom en koloskopi ifjor og jeg må si det var vondt. Fikk smertestillende etterhvert, heldigvis fungerte det fort. Pga jeg fikk fjernet en polypp ( 3 leger tilstedet!) måtte jeg gå gjennom en sigmoidoskopi ca en måned siden. Ikke HELT så vondt, men så må jeg gå gjennom en ny koloskopi om et år. Kan ikke si jeg gleder meg. Fetteren min i Australia fikk smertestillende før de begynte.

 192. #250 by jeetix on 02/06/2013 - 00:33

  Hadde bytta lege!

 193. #251 by Wibecke on 03/06/2013 - 11:19

  Takk for en utrolig god beskrivelse! Ustyrtelig morsomt! Kjente meg igjen i alt! Ler så jeg griner 🙂

 194. #252 by S on 03/06/2013 - 17:00

  Alle vet at det egentlig heter koleidoskopi…

 195. #253 by Anita on 12/06/2013 - 00:42

  Hei Eivind 🙂

  Absolutt helt fantastisk, for hvilken annen måte kan en med verdigheten i behold se tilbake på en slik opplevelse (so sikkert ikke er unik) desverre.
  Fant historien på en eller annen vens facebook side fo lenge siden.
  Var da på besøk hos gode venner i deres lille feriehus en plass på vestlandet.

  Jeg sier jeg fant noe jeg ikke har lest gjennom so jeg ville lese høyt, og da startet morroa 😀
  Jeg kom ikke langt i historien din før latterkrampa tok meg så hardt, at tårevåte øyne og dårlig skjulte latterhikst gjrde det umulig for meg å lese videre….

  Min venn overtok, og det gikk ikke lenge før han heller ikke klarte og lese på et språk vi andre kunne tyde (latterhikst språket)

  Hans søster måtte avslutte historien, og det holdt hardt 😀

  Tusen takk for at du med slik humor og snert, delte denne historien med oss.
  Noe av det morsomste jeg har lest 😀

  Anita

 196. #254 by Petter Austheim on 02/07/2013 - 22:56

  Fantastisk bra skrevet!! Har prvd dette selv, å kjente meg igjen steg for steg. Fikk ingen frakk, men ei bukse med ett gigantisk hull der bak..så det var liten tvil.
  Har ingen kjennskap til klyx, men virkningen av det jeg fikk i meg 4 liter av var den samme.
  Opplevde desverre(!) ikke å besvime under selve undersøkelsen, noe legen sa jeg kom til å gjøre da jeg ikke fikk noen form for bedøvelse.

  Uansett..kanonbra skrevet!! 😉

 197. #255 by LP on 06/09/2013 - 10:38

  Lo så jeg gryntet! (Glad ingen hørte meg).

 198. #256 by Linda on 11/09/2013 - 22:23

  Utrolig bra skrevet!;)Holdt på å le meg ihjel!Tar selv koloskopi hvert tredje år,men gjør det heldigvis i narkose siden det er så smertefullt!

 199. #257 by Barbro Evensen on 17/10/2013 - 16:44

  Jeg ler og ler… Dette var hylende bra skrevet. Takk 🙂
  Har ristet og tørket tårer gjennom historien. Hehehe…
  Du reddet ettermiddagen her på kontoret.
  En ballong til deg 🙂

 200. #258 by Lena on 10/12/2013 - 21:22

  Bra skrevet! Flira mytty!

 201. #259 by Lisbeth Schanke Rødset on 22/12/2013 - 22:01

  Har tatt denne jævelskapen utallige ganger de siste 20 årene, trodde bestemt at jeg skulle dø den første gangen. 45 minutter tortur av en lege med gammeldags utstyr 😦 Det har blitt lettere med årene men gruer alltid. Allikevel kan jeg godt se humoren i det du skriver, kjenner meg igjen!! Det er godt man kan spøke om sånnt også, takk for delingen 🙂

 202. #260 by Trond on 12/03/2014 - 01:29

  Hærregud mann. Skriv mer! Ikke ledd så mye på veldig lenge. Innlevelsen er total! Du må skrive minst tre saker til – før du legger det talentet til venstrehånds arbeid! Ingen unnskyldinger takk!

 203. #261 by irmelin on 07/04/2014 - 09:52

  Hahaha. Herlig lesing. You make my day. 😆

 1. Ballongen | Funky Farm
 2. 1. Uegnet lesning 2. Fra ett sykehus 3. Personlig og morsomt….. | My Activity Blog Log
 3. 1. Uegnet lesning 2. Fra ett sykehus 3. Personlig og morsomt….. | I'm @Heidenstrom – doing and sharing here
 4. ITpro.no: Fredagshumor: Den ubehagelige ballongen…
 5. Blog Award | MARIT SEGBØ
 6. Aslak Borgersrud: røyklegging · Verdens mest meningsløse app!
 7. En pasientbloggers beskjemmelser | Tidsskriftet
 8. 3 triks fra psykologien for å gi en bedre kundereise — iAllenkelhet
 9. Hvad griner du af lige nu. - Side 32

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: